POKLICI, KI JIH BREZ INTERNETA NE BI BILO

Z razvojem interneta, novih programov in aplikacij so nastali številni novodobni poklici, o katerih še pred dobrim desetletjem ni bilo ne duha ne sluha. Virtualni svet danes zaposljuje vse več ljudi, pa ne le v Silicijevi dolini, ampak tudi pri nas.

Delovna mesta prihodnosti

Internet je sprožil domino efekt pri nastaju novih delovnih mest, ki se pojavljajo skoraj tako hitro, kot rastejo gobe po dežju. Medmrežje je ustvarilo poklice, kot so denimo:

 • uredniki socialnih omrežij,
 • uredniki spletnih strani,
 • razvijalci spletnih strani,
 • SEO svetovalci,
 • programerji,
 • programski serviser,
 • razvijalci aplikacij,
 • spletni oblikovalci,
 • spletni učitelji,
 • MOOC koordinatorji
 • in nenazadnje tudi blogerji.


Če si slučajno mnenja, da bloganje pač ni služba, te bomo hitro ustavili. Ljudje kot so Arianna Huffington, Michael Arrington in Pete Cashmore imajo mesečni zaslužek večji od pol milijona ameriških dolarjev na mesec. Mhm, na mesec! Zato naslednjič raje dvakrat premisli, preden udariš kakšno čez blogerje, ker nekateri se zares trudijo in so s svojim delom postali zelo zaželjen spletni medij. 

Pro et contra: delo za domačim računalnikom

+++ Nad delom od doma so v večini primerov najbolj navdušene mlade mamice. Virtualni svet pač dopušča, da si urnik prilagodiš po svoji meri oziroma po meri svojih otrok. Poleg tega ima delo od doma tudi druge prednosti, prihraniš lahko kar lepo vsoto denarja, ki bi sicer šla za kosila, službene obleke in gorivo. Za domačim računalnikom lahko delaš tudi v pižami in to brez hrupa, ki ga provzročajo sodelavci.

--- Ima pa delo doma tudi svojo slabo stran. Konkurenca na speltu je ogromna in saj veš, več glav več ve – včasih pri svojem delo preprosto potrebuješ še drugo mnenje, ki ga v primeru, da delaš od doma, ne moreš dobiti takoj. Ena od velikih pasti, ki jih predstavlja delo doma je tudi to, da včasih izbereš domača opravila namesto računalnika. Težko se je skoncentrirati, če te izza ekrana računalnika gleda velik kup perila, ki čaka na tvoje likanje. Ko delaš doma, moraš zato jasno vedeti, kaj je potrebno tisti dan postoriti, fino pa je tudi, da si narediš okviren plan, kdaj boš to postoril. 

Delaš na spletu, ležiš na ležalniku

Ena izmed lastnosti, ki jih imajo internetni poklici, je ta, da jih lahko praktično opravljaš kjerkoli na svetu že si. Vse kar potrebuješ je računalnik in neomejeni dostop do spleta. V svetu je tako vse bolj pogost trend selitve iz domovine v tople kraje sveta, kjer obdržiš isto službo. Delodajalec (če to nisi sam) te o delovnih nalogah obvešča preko enega od komunikacijskih kanalov, ki jih omogoča internet. Ti pa jih sproti oddajaš oziroma objavljaš na internetu. Seveda pa lahko vse omenjeno opravljaš tudi na potovanjih, če ti pustolovski duh bolj diši in si tako samodiscipliniran, da te potovalne radosti ne zavedejo.

Službe, katerih oče je internet, se bodo v prihodnosti zagotovo še razmnožile. To, kar se danes zdi znanstvena fantastika, je že jutri lahko realnost. Tudi tvoja, če si le dovolj pogumen za izziv, ki ti ga ponuja delo na ležalniku pod palminimi vejami.