RECIKLIRAJ SVOJO SOLA PLASTENKO

Ali vestno recikliraš plastiko? Super, nas veseli. Zakaj? Prvič, ker jo je mogoče neposredno ponovno uporabit.  Drugič, plastiko se lahko uporabi kot surovino za proizvodnjo novih izdelkov. Tretjič, plastiko je možno pretvoriti v gorivo. Posledično pa se zmanjša tudi količina plastičnih odpadkov na smetiščih.

Minute za zgodovino

Plastika je svoj veliki preboj na trg doživela v času med obema svetovnima vojna. Čas gospodarske krize je zahteval, da se v proizvodnji uveljavijo cenejši materiali od klasičnih. Svojih pet minut je tako dobila plastika, iz katere so kmalu začeli nastajati tudi pohištvo, deli avtomobilske karoserije in elektronske naprave. 

Recikliranje plastenk

Recikliranje plastenk je najbolj enostavno in poceni, saj je pri izdelavi le-teh uporabljenih najmanj dodatkov. Plastenke je z recikliranjem mogoče predelati v različne surovine, ki so nato prisotne v drugih proizvodnjah. Recimo, iz plastenk lahko dobimo vlakna za izdelavo flisa. 25 plastenk pa je potrebnih, da naredimo eno jopo iz flisa. Odpadne embalaže plastenk se uporablja tudi kot sekundarno surovino pri proizvodnji novih plastenk. 

K recikliranju plastike lahko prisprava svoj delež prav vsak izmed nas, že zgolj s skrbnim in vestnim ločevanjem odpadkov. Saj veš, kaj vse sodi v tvoj smetnjak za embalažo in kaj ne, kajne? Torej: ko popiješ svojo SOLA pijačo, poskrbi, da ne pristane v naravi. Hvalaaa!